Kolory królują nie tylko w szafie, na talerzu także!

Kolory, szczególnie te żywe,  zachwycają nie tylko dzieci. Piękne odcienie, pastele i owocowe barwy kuszą z witryn sklepowych, przyciągają uwagę i aktywują apetyt na więcej. Nawet patrząc na żółcie, czy róże ma się ochotę nie tylko na nową bluzkę, ale także na słodki deser – aż ślinka cieknie, czasami nawet dosłownie! 🙂 Jednak kolorowo może być nie tylko w naszej szafie, ale również na talerzu.

Jedzenie miłe dla oka

O tym, że należy zdrowo jeść pewnie czytacie na każdym kroku. Ważne, żeby jedzenie było nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Żeby cieszyło nasze podniebienie, ale również oko! A co przykuwa uwagę? Kolorowe składniki, przyprawy i ciekawe smaki, ale nie tylko. Często zwraca się uwagę także na talerz – jego wielkość i kolor.

Wielkość i kolor talerza, a głód

Im mniejszy talerz, tym pełniejszy się wydaje – dlatego gdy nałożymy sobie pełny mały talerz nasz mózg odczuje taki sam poziom najedzenia, jakbyśmy nałożyły tę samą porcję na większy talerz!

Podobne zadanie, jakie spełnia mały talerz ma niebieski kolor. Jeśli nałożymy posiłek na błękitny półmisek, nasz żołądek zostanie oszukany i według niego szybciej się najemy!

Kolorowe sałatki

Gdy jesteś na diecie myślisz, że sałatki to podstawa Twojego wyżywienia. Dodatkowo wraz z nadejściem lata tracimy ochotę na obfite i tłuste dania. Wtedy naszym wybawieniem stają się różnobarwne sałatki!

Pamiętaj, że istnieją różne odmiany sałaty o różnych kolorach. Wykorzystaj je! Czerwona lub zielona sałata, żółta, czerwona lub zielona papryka, ogórek, pomidor, rzodkiewka, oliwki (zielone lub czarne), ugotowane ziemniaki, buraki, groszek, czy kukurydza. Do tego prażone pestki słonecznika, czy dyni i kolorowe kiełki. Mięso z kurczaka, wędzony łosoś, salami, czy kawałki kabanosa. Różnorodność jest ogromna, kombinuj i próbuj łączyć nowe składniki w ciekawe smaki!

Owoce nie tylko do shake’ów

Uwielbiasz owoce, ale znudziły Ci się już shake’i lub musy? Zastanawiasz się w jaki inny sposób je wykorzystać? Użyj ich do sałatek! Nie tylko tych całkowicie owocowych, ale w połączeniu z innymi warzywami otrzymasz zaskakująco luksusowy posiłek!

Do kolorowych sałat, pomidorków koktajlowych i kawałków mozarelli idealnie sprawdzi się.. pomarańcz pokrojony w mniejsze kawałeczki, truskawki, czy melon! Do tego odrobina oliwy z oliwek, ocet balsamiczny i przepyszna sałatka gotowa! Smacznego 🙂

 

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *