Popraw swoją technikę, a nie tylko Ty będziesz zadowolona!

W kwestii zdrowego odżywiania bardzo ważne jest dobieranie naturalnych, zdrowych i wartościowych produktów. Rezygnacja z Fast foodów, słodyczy, cukrów i niezdrowych tłuszczy. Jednak nie tylko kwestia doboru jadłospisu jest tutaj najważniejsza. Warto również zwrócić uwagę na to… w jaki sposób spożywamy posiłki, ponieważ wpływa to na nasz metabolizm oraz ogólne samopoczucie.

Zadbaj o siebie od środka

Różne dolegliwości – nudności, wzdęcia, czy kolki często pojawiają się nie tylko ze względu na to, co spożywamy, ale również jak to robimy. Zwróćmy uwagę na to, aby nasz przewód pokarmowy mógł pracować prawidłowo, pomóżmy mu, a nie tylko dokładajmy dodatkowych zadań. Gdy zmienisz swoje nawyki podczas posiłków – Twój organizm będzie Ci wdzięczny za zmniejszenie problemów trawiennych.

Rozkoszuj się jedzeniem

Posiłek to nie jest kara, lecz nagroda dla ciała i duszy. Gdy przygotowujesz danie postaraj się, aby cieszył nie tylko podniebienie, ale również oko. Ułóż je ładnie (wtedy nawet mała porcja wydaje się być dużo większa, niż ma to miejsce zazwyczaj – w konsekwencji szybciej się najadasz, ponieważ Twojemu mózgowi wydaje się, że zjadłaś już dość sporą porcję)!

Naucz się przeżuwać!

Aby organizm przyjął jak najwięcej wartości odżywczych i nie miał problemu z trawienie posiłku pomóż mu w tym! Gdy jesz staraj się dokładnie i powoli przeżuwać kęsy pożywienia. Dzięki dokładnemu rozdrobnieniu i enzymach zawartych w ślinie w następnych etapach pokarm lepiej i szybciej się trawi, a co się z tym wiąże – nie przysparza problemów w końcowych etapach procesu.

Nie spiesz się

Wiąże się to z poprzednim punktem. Gdy się spieszymy nie jesteśmy w stanie dokładnie przeżuwać naszych kęsów. W związku z tym możemy mieć problemy z trawieniem, co odbije się na nas w niedalekiej przyszłości wydętym brzuchem lub złym samopoczuciem i bólami. Ponadto, nie należy spożywać jedzenia w ruchu – wtedy bowiem krew bierze sobie za cel mięśnie, aby je wspomóc. Podczas jedzenia natomiast krew potrzebna jest narządom znajdującym się w jamie brzusznej.

Nie stresuj się!

Co więcej, nie jedz w stresie! Jedzenie to przyjemność, dlatego podczas spożywania posiłku bądź zrelaksowana. Należy wiedzieć, że wnętrze żołądka pokryte jest błoną śluzową, która chroni go przed niepożądanymi działaniami kwasu solnego. Gdy się stresujemy nasz organizm wytwarza adrenalinę, która jest odpowiedzialna za kurczenie się naczyń krwionośnych. Wtedy błona śluzowa nie regeneruje się z powodu zmniejszenia ukrwienia żołądka, co w konsekwencji prowadzi do powstawania nadżerek, czy wrzodów żołądka!

Kiedy najlepiej pić?

Nasze mamy i babcie często kazały nam popijać posiłki, zawsze obok talerza z obiadem stała szklanka z kompotem. Jednak najlepiej pić przed posiłkiem – około 15-30 minut. Wtedy, dzięki wodzie organizm ma ułatwione zadanie w związku z produkcją śliny i soków trawiennych – co ułatwia proces trawienia. Oczywiście picie w trakcie posiłku pomaga nam połykać kęsy. Jednak warto wtedy zająć się dokładnym przeżuwaniem. Po szklankę wody najlepiej sięgnąć około 1.5 godziny po posiłku.

Tagi: ,

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *