Lekkie obiady na upalne dni

Czy Wy również podczas tak upalnych dni nie macie ochoty na gorące i tłuste dania? Dla naszego ciała to prawdziwa męka. Jedyne, czego pragnie to ochłodzenie i nawodnienie. Dlatego jeśli nie chce Ci się jeść, pamiętaj o tym, aby zawsze mieć przy sobie butelkę wody i winne owoce! Jednak nawet podczas tak gorących dni nasz żołądek domaga się o coś pożywnego. Co w takim razie przygotować, aby nie roztopić się w kuchni?

Warzywa

Czyli świeża dawka witamin. A w lecie, gdy mamy możliwość skorzystania z warzyw dopiero zebranych w ogródkach, czy na pobliskich polach uprawnych należy jeszcze częściej z nich korzystać i porzucić na chwilę zakupy mrożonek.

Kiedy masz pod dostatek sałaty i innych warzyw z ogródka pomysł o smakowitej sałatce. Wystarczy, że dodasz do niej grillowanego kurczaka, rzodkiewkę, pomidora, ogórka, oliwki, czy inne ulubione dodatki i masz gotowy obiad, który możesz zjeść również na zimno!

Lekkie gotowanie

Bardzo szybkim i lekkim daniem będzie przygotowanie kuskusu. Wystarczy, że kaszkę zalejesz wrzątkiem, doprawisz ulubionymi przyprawami i poczekasz, aż wsiąknie. Do tego dodaj ulubione warzywa (świeże, albo podgrzane na patelni), kawałki kurczaka albo tuńczyka z puszki, kukurydzę i lekki obiad gotowy! Takie danie to również świetne rozwiązanie, aby schować je do pudełka i zabrać na wynos.

Oprócz tego np. kalafior możesz wykorzystać jako bazę do sałatki, wystarczy, że dodasz pokrojone, ugotowane jajko, pomidora, rzodkiewkę i zrobisz jogurtowo-czosnkowy sos. Świetnie sprawdzi się również jako sałatka do grilla 🙂

Obiad jak u babci

Jeśli jednak masz ochotę na inny rodzaj warzyw może skuszę Cię na danie, które uwielbiam jadać latem. Czyli… gotowany kalafior z bułką tartą i jajkiem sadzonym! Kojarzy mi się jednoznacznie z sielankowymi wakacjami spędzonymi na wsi.

Innym daniem, które kojarzy mi się z wakacjami na wsi jest orzeźwiający kefir z młodymi ziemniaczkami, do tego również jajko sadzone. Szybkie, smaczne i pożywne, a na dodatek przyjemnie chłodzące podczas upałów!

I ostatnie danie, kojarzące się z latem to zapiekanka z ryżem i owocami. Niedogotowany ryż należy przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i przekładać na zmianę jogurtem owocowym lub naturalnym i ulubionymi owocami. Możesz postawić na smak szarlotki i układać starte jabłka doprawione cynamonem, jeśli wolisz inne owoce użyj tych, na które akurat masz ochotę!

A Ty, jakie danie wypróbujesz dzisiaj? 🙂

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *