Czekolada – chyba każda z nas ją uwielbia! Nie ważne, czy gorzka, czy mleczka, czy z różnego rodzaju dodatkami – czasami okazuje się zbawieniem!
Chyba każda kobieta ( i nie tylko) ma takie dni, w których po prostu MUSI zjeść kawałek czekolady… albo pasek… ewentualnie całą. Wtedy nie ma sensu się bronić – jeśli jest ochota na słodkości, ulegnijmy jej. A co, gdybyś mogła jeść czekoladę świadomie? Gdybyś wiedziała jakie są jej wszystkie składniki i nie musiała martwić się o alergeny? Może spróbujesz wykonać ją sama?
Makro pod kontrolą
Czekolada zrobiona własnoręcznie może być dużo bardziej smaczniejsza, niż niejedna kupiona w sklepie! Wbrew pozorom, zrobienie czekolady nie zajmuje dużo czasu, a sama możesz sobie obliczyć ilość węglowodanów, cukrów i innych składników odżywczych w zależności od Twojego zapotrzebowania.
Własne upodobania
Czekolada z dodatkami znaleziona w sklepie nie zawsze trafia w Twoje gusta smakowe? Uwielbiasz połączenie dwóch owoców, jednak jeszcze nie trafiłaś na taką czekoladę? Zrób ją sama! Możesz dodać suszone owoce, pestki, czy ulubione dżemy. Dla udekorowania możesz wykorzystać liście drzew lub pączki kwiatów. W tej kwestii Twoja wyobraźnia może zaszaleć!
Składniki i przygotowanie
Domowa czekolada jest dużo tańsza, niż ta ze sklepu. Do bazowej masy potrzebny Ci będzie olej kokosowy (jeśli nie stawiasz na fit, może być masło), gorzkie kakao oraz miód (Luc cukier, czy ksylitol). Wszystko musisz rozpuścić do momentu, aż składniki pięknie się połączą. Możesz dodać ulubiony aromat lub syrop.
Oprócz tego potrzebna Ci będzie foremka, do której wylejesz gotową masę. Na dno ułóż wybrane wcześniej dodatki – płatki róży, pistacje, orzeszki, pestki, czy suszone owoce. Na to wylej odpowiednią ilość masy. Wierzch również możesz przyozdobić według własnych upodobań. Gotową formę włóż do lodówki lub zamrażalki na około 2 godziny. Po tym czasie możesz cieszyć się przepyszną, własnoręcznie przygotowaną czekoladą, która na pewno zachwyci także Twoich najbliższych!
Czekolada doskonała
Jeśli po pierwszej próbie czekolada nie jest wystarczająco słodka lub jednak czegoś jej brakuje – następnym razem pokombinuj z ilością składników i ich zależnościami, wypróbuj innych, ciekawszych dodatków, a także syropów, czy olejków. Kto wie, może to właśnie Ty zostaniesz mistrzynią czekolady? 😉